Jak pomoci dítěti zvládat stres

Datum publikace: 20.07.2012

Kategorie: Výchova

Pokud dítě dlouhodobě trápí nějaký problém, který nemůže samo zvládnout, octne se ve stresu úplně stejně jako my dospělí. Níže najdete vodítko, jak rozpoznat, zda Vaše dítě je či není ve stresu, a několik rad, jak dítěti pomoci stres zvládat.     

Je dítě ve stresu?

Mezi nejčastější příčiny stresu u dětí patří školní neúspěchy. Kromě obav ze špatných známek a následné reakce rodičů mohou dítě stresovat i jiné situace, např. hádky mezi rodiči, jejich rozchod, nebo šikana. Často jsou hlavními stresory sami rodiče, kteří na své děti křičí. Možných příčin existuje skutečně mnoho a ne vždy jsme schopni, je bez pomoci odborníka odhalit. Pokud u svého dítěte pozorujete alespoň čtyři z níže uvedených příznaků, pak byste se svou obavou, že je dítě ve stresu měli svěřit pediatrovi, který Vám s největší pravděpodobností doporučí dětského psychologa, případně psychiatra. Následující řádky by Vám měly posloužit jako základní vodítko k odhalení stresu u dětí. Mezi běžné známky stresu patří uzavírání se před ostatními, ztráta zájmu o dříve oblíbené činnosti, zhoršení chronických nemocí (jako je například astma), nechutenství, bolesti hlavy, noční můry, zhoršený prospěch ve škole, náladovost a podrážděnost. Každé dítě reaguje na stres jiným způsobem. Hodně přitom záleží na povaze a věku dítěte. U některých dětí se může objevit noční pomočování, jiné mohou trápit bolesti žaludku, anebo se mohou vracet k chování, které je typické pro o mnoho let mladší děti.            

Škola zvládání stresu

Jako rodiče máme obvykle tendenci, své dítě před stresem co nejvíce chránit. Pokud mu ovšem chceme doopravdy pomoci, pak bychom se neměli snažit vytvořit kolem něho ochranné protistresové vakuum, ale měli bychom ho naučit se stresem bojovat. A jak by měla taková malá domácí škola stresu vypadat? Dítě si musí uvědomit, že problémy a překážky jsou neoddělitelnou součástí našeho života, a že jim všichni musíme čelit. Vyprávějte mu příběh ze svého dětství, kdy Vás trápil velký problém, a jak se Vám jej podařilo zvládnout. Každý den si najděte alespoň malou chvilku na krátký rozhovor, kdy si můžete klidně promluvit o jeho starostech. Dítě musí mít jistotu, že ho máte rádi takové, jaké je, a že jeho neúspěch ve škole nebo třeba ve sportu na tom nic nezmění. (Zároveň ho však pozitivně motivujte k dosažení co nejlepších výsledků.) Učte dítě odmalička, aby své problémy řešilo vlastními silami, a pokud to nebude možné, tak aby přišlo za Vámi. Chvalte ho, když se mu podaří, svůj problém vyřešit. Nezapomínejte, že fyzická aktivita uvolňuje stres. Pro dítě je dobré, když se pravidelně věnuje nějakému sportu. Své dítě se snažte nepřetěžovat povinnostmi. Nechte mu prostor na dobrovolné volnočasové aktivity. Nikdy ho nesrovnávejte s ostatními, kteří jsou v tom či onom lepší. Snažte se z dítěte vychovat sebevědomou a zdravě cílevědomou bytost, která dokáže úspěšně čelit svým problémům.             

Přečtěte si také:

Navštivte také:   Jak být dobrým rodičem, Recepty  

Tagy: stres

Komentáře